Satışta Motivasyon Neden Önemli?
Motivasyon kişilerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kendi arzu ve istekleri ile davranmaları ve çaba göstermeleri şeklinde tanımlanır.
Motivasyon olayı kişinin iş yapma, faaliyette bulunma, sonuç alma arzusu ve gayreti ile ilgilidir.
Şu halde kişinin özellikleri ve bekleyişleri ile yapılan iş arasında yakın bir ilişki vardır. Yani kişi işten, iş kişiden etkilenir. Bu karşılıklı etkileşim iş ortamı içinde cereyan eder.
Satış anında yakalanması zorunlu olan enerji ve motivasyondan ilişkisinde satışçı ile satış yapılacak kimse arasında çok ince bir frekans vardır.
Bu frekansın yakalanması adına satışçıların belirli bir enerjiyi ve isteği karşı tarafa kanalize etmesi gerekir. Bu enerji transferi sonucu güven, itimat, beklenti ve başarılı bir çalışma ortamı kazanılır. Bu enerjiyi önce satışçı kendinde barındırmalı..
Bir satışçı bu enerjiyi nasıl yakalayabilir?
Satışçının belirli bir yaşam tarzı olmalı ve her an tetikte olmalı. Her zaman manevi açıdan ve ruhen kendini iyi hissetmeli.
Satışçının hitabeti iyi olmalı ve satış esnasında bunu ortaya koyabilmeli.
Satışçı giriş konuları için genel kültürünü geliştirmeli. Ne kadar çok konuda bilgi sahibi olursa güven ve enerjiye de sahip olur. Özgüven sonucu karşı tarafa karşı bir güven kurulur.
Özgüven kazanmak için entelektüel seviyenin de yüksek olması gerekir.
Unutmayın ki bir insanın satıştan ve satışçı olmasından kaçınmasının sebebi tembellik, reddedilme korkusu, başarısızlık korkusu…
Kendimizi çok iyi bir şekilde donatıp, karşımızdaki insanın bize yönlendireceği her yoldan kolaylıkla çıkıp, onu kendi istediğimiz yola yönlendirerek satışı bitirmeliyiz.
Satış yönetiminde motivasyon konusunu özetleyerek ele alırsak, genelde satış ekiplerini motive eden faktörleri şu şekilde de sıralayabiliriz:
- Başarı ihtiyacı
- Dürüst, adil, teşvik edici ücretlendirme (maaş, prim vb.) sistemi
- Liderlik anlayışını benimseyen ve kişileri geliştiren yönetim
Bütün bunların yanı sıra denenmiş ve sonuç alınmış, başka uygulamalar da söz konusu… Ne olursa olsun, hiç şüphesiz, iş hayatında en önemli konulardan biri hem içinde bulunduğunuz ekibin hem de kendinizin iyi motive olması.
Çoğu yönetici bunu bilmesine rağmen işin daha çok teknik kısmıyla uğraşır ve günün sonunda Genel Müdür’üne ya da başka bir amire vereceği rapora önem verir. Çalışanların kendilerini rahat bir iş ortamında bulmaları ve beklenen iş sonuçlarına ulaşmaları için yöneticilerin bu işe daha fazla kafa yormaları gerekiyor.
İşte bu konuda hem yöneticilerin hem çalışanların dikkat etmesi gereken basit ama çok önemli 7 temel öncelik:
1- Fiziksel Ve Psikolojik Atmosfer
2- Hareketli Eğlenceli Molalar
3 -Ekip Ruhu
4- Takdir Etmek
5- Kişisel/Profesyonel Gelişim
6- Güven
7- Tatiller
Başarılı satıcılar yüksek öz değer, yüksek öz motivasyon ve yüksek enerjiye sahip satıcılardır ve çevrelerine de bu heyecan verici yüksek enerjiyi yayarlar.