Görsel reklamcılıkta analizin önemi
Günümüzde dijital reklamcılık çok hızlı bir ivmeyle artış gösteriyor. Öyle ki klasik reklamcılıkta geçmişte çok direnmiş ajanslar dahi artık dijital reklamcılıkta hızla yol alma gerekliliğini hissetmiş durumda. İstatistiklere baktığımızda dijital reklamcılıkla ilgili bilgi veren makalelerin okunma oranlarının gittikçe arttığını ve bu ilginin yakın zamanda daha da artacağını görüyoruz. Firmalar dijital reklamcılığa gün geçtikçe daha fazla bütçe ayırıyorlar.
Dijital reklamcılığa gerekli ilgi gösterilse ve yüksek bütçeler ayrılsa dahi bir firma için reklamın vereceği katma değer bununla sınırlı değil. Çünkü klasik reklamda olmadığı şekliyle dijital reklamlar istatistiksel olarak optimize ve analiz edilebiliyor. Firmalara ve ajanslara baktığımızda ise bu optimizasyon ve analizlerin genellikle doğru yapılmadığını ya da dijital reklam ajanslarıyla çalışan firmaların doğru soruları soracak kadar yeterli bilgiye sahip olmadıklarını görmek zor değil.
Peki nedir bu doğru optimizasyon ve analiz?
Aşağıda en sık yapılan hatalar ve sık karşılaşılan durumlarda nelere dikkat edilmesi gerektiğine değineceğiz.
Örneğin son dönemde yükselişte olan “Programatik reklamcılığa” göz atalım.
Programatik reklamcılık aslında uzun süredir Google tekelinde de yapılan görsel reklamcılıkla benzer özellikler taşıyor; bu anlamda görsel reklamcılık diyebiliriz. Aralarında farklar var tabii ki. Ancak o başka yazının konusu olduğu için şu anda çok değinmeyeceğiz.
Programatikte yapılan reklamlarda kampanyalar CPM (Bin Gösterim Başına Maliyet) ve CPC(Tıklama Başına Maliyet) değerleriyle oluşturulur. Yani satın aldığınız envantere ödemeyi bu yöntemlerle yaparsınız. CPM kampanyaları genelde bir Maksimum CPM değeri üzerinden yürür. Bu 1000 reklam başına ödemeye hazır olduğunuz maksimum ücrettir.
Kampanya başlangıcında nasıl davranmalıyım?
Bir kampanyaya başlanırken yapılan en sık hatalardan biri kampanya başlangıcında maxcpm değeriyle çok sık oynanmasıdır. Bu sistemin sizin şartlarınıza alışamamasına yol açar ve bütçenizi harcayamayabilirsiniz. Algoritmalar genelde uyum, maxcpc, maxcpm değerlerine pazarda uygun yer bulabilmek için 1-2 güne kadar zamana ihtiyaç duyabilir.
Bunun yanında kampanyalar ilk kurulurken ayarlarda çok fazla daraltma yapılmamasını tavsiye ediliriz. Bunun sebebi çok fazla seçenek eklendiğinde kampanyaya fazla şart ekleniyor olması, böylece hitap edilecek kitlenin azalıyor olmasıdır.
Algoritma yeterince reklam opsiyonu bulamazsa kendini ayarlama süreci beklenenden uzun sürebilir. Bu sebeple kısmen gevşek seçeneklerle ve sabit CPM ile başlamak genelde tercih edilmelidir.
Kampanyam yeterince gösterim almıyorsa ne yapmalıyım?
Bu durumda en basit hamle CPM’i arttırmak gibi gözüküyor olsa da bu her zaman geçerli olmayabilir. Kampanyanızda özellikle reklam görünürlüğü, zamanlama, coğrafi ve tekniksel seçim kısımlarında daraltılmış seçenekler kullanıyorsanız önce bunları gevşetmeniz birçok durumda daha faydalıdır.Burada gevşetmekten kasıt bu seçeneklerin geçici olarak kaldırılması veya daha geniş değerler kullanılması olabilir.
Çok gösterim alıp yeterince tıklama almıyorsak ne yapmalıyız?
Bu durumda büyük olasılıkla “reklam kalitemiz” düşük demektir. Banner kalitemizi arttırmalı, daha iyi renkler ve kolay okunabilir yazılar kullanmalıyız. Bunun yanında kullanıcının bir bannere baktığında aklına ilk gelebilecek soruları kısa kelimelerle banner üzerinde cevaplamalıyız. Bu reklam kalitesini düşünülenden çok daha fazla arttıran bir etkendir. Yani istediğiniz kadar doğru renkler ve dizayn kullanın reklam üzerindeki içerik (indirimler ve kampanyalar gibi) her zaman çok daha önemlidir ve tıklamayı daha fazla etkiler.
Bir diğer olasılık da Max CPC değerinizin çok düşük olması olabilir. Bu değeri yükselterek sistemin sizin tıklamarınız için daha fazla maliyet çıkartmasına yol açarsınız ancak bu durum sadece yüksek rekabetin gerçekleştiği durumlarda gerçekleşir. Türkiye dahilinde bu genelde akşam ve gece saatleridir. Reklam algoritması yerine oturduğunda ise gösterim başına tıklama hedefleme seçeneğiyle bütçe harcamanızı daraltarak tıklamalarınızı arttırmanız da mümkündür. Ancak bu durumda bütçenizi daha yavaş harcayacağınızdan yer yer günlük bütçenizi tamamlayamayabilirsiniz.
Bu yazıda dijital reklamcılıkta en sık karşılaşılan durumlarda nasıl davranılması gerektiğinden bahsettik. Yükselen dijital reklamcılık sektöründe reklamın değeri bu kadar artarken bütçemizi doğru harcamak için olabildiğince bilgi ve çok tecrübe sahibi ekiplerle çalışmalısınız.