MedyaVadisi-orjinal-logo-

Search
 

Blog

Dijital-pazarlamaya-gecis

10 Adımda Dijital Pazarlamaya Geçiş

Ekonominin temel kuralıdır, müşteri neredeyse siz de orada olmalısınız. Peki, iletişim ve pazarlama süreçlerini temel aldığınızda bugün müşteri nerede?

Bu soruya bugün artık çok daha net bir yanıt verebiliyoruz: Müşteriler artık dijitalde.

We are social”ın Ocak 2017’de yayınladığı Türkiye dijital durum raporuna bakmak bile yeterli.

80 milyon nüfusa sahip Türkiye’de internet kullanıcısı sayısı 48 milyon ki bu nüfusun yüzde 60’ına denk geliyor. Aktif sosyal medya kullanıcısı sayısı da 48 milyon.

Mobil abonelik, yani cep telefonu kullanıcısı sayısı ise Ocak 2017 tarihinde nüfusun yüzde 89’una denk gelen  71 milyon. Bu sayı bugün itibariyle muhtemelen nüfusa eşitlendi.

Aktif mobil sosyal medya kullanıcısı sayısı ise 42 milyon ki bu da nüfusun yüzde 52’sine karşılık geliyor.

Burada ufak bir istatistiki bilgiyi de paylaşarak konumuza devam edelim.

Türkiye’de kişisel bilgisayar veya tabletle internette geçirilen günlük ortalama zaman 6 saat 46 dakika. Akıllı telefon ile internette geçirilen günlük ortalama zaman 2 saat 59 dakika. Herhangi bir cihaz ile günlük ortalama sosyal medya kullanımı ise 3 saat 1 dakika.

Bunlara karşılık televizyon izleyerek geçirilen günlük ortalama zaman 2 saat 14 dakikaya inmiş vaziyette.

Yani internette geçirilen zaman TV’yi çoktan geçmiş durumda.

Ayrıca internet kullanıcılarının yüzde 87’si her gün, yüzde 9’u de haftada en az 1 kere internet kullanıyor. Bir başka deyişle, internetsiz geçen günümüz hemen hemen yok.

Özetle, bunca rakam ve istatistiğin sonucu şu, müşterileriniz bugün dijital dünyada sizi bekliyor; onlara ulaşıp ulaşmamak artık sizin tercih ve kararınıza kalmış.

Dijital-pazarlamaya-gecisBu tabloya bakınca doğal aklın sonucu şirketler ve markalar için dijital pazarlama ve satışı kullanmamak ticari anlamda büyük risk almak demek. Geleneksel pazarlama yöntemlerinde ısrar etmek, yeni müşteri ve satış fırsatlarını heba etmek demek. Bu durumu hemen her sektörde fırsata dönüştüren rakipleriniz var ve siz bu fırsat alanını değerlendirmeyerek pazarı rakiplerinize terk ediyorsunuz anlamına gelir.

YOL HARİTASI

Peki, ne yapmak gerekir? Dijital pazarlamaya nereden başlamalısınız?

Şunu net biçimde kavramak gerekiyor; dijital pazarlama, genel pazarlama faaliyetlerinizin ek, yan bir unsuru değil, esas unsuru haline gelmiş durumda. Bu nedenle bir yol haritasına ihtiyacınız var.

Dijital-pazarlamaya-gecisBir yol haritası oluşturmak gerekirse şu aşamaları planlamalısınız:

  1. Dijital Pazarlama Stratejisi: İş hedeflerine (pazarlama ve satış) uygun öngörülebilir bir planlama yap. Hangi dijital kanalları kullanacaksınız? Nasıl bir teknolojik altyapı kuracaksınız? Nasıl bir sosyal medya planlamanız olacak? Nasıl bir içerik yönetim politikanız olacak? Nasıl bir dijital reklam bütçe ve yönetiminiz olacak? Hangi insan kaynağıyla bu süreci organize edeceksiniz? Ve en önemlisi bu süreçleri takımınızın hangi lider ve sorumluluğunda yöneteceksiniz? Bu sorulara vereceğiniz yanıtların niteliği sizin dijital pazarlamadan elde edeceğiniz verimliliği de o derece güçlendirecek.
  2. Organizasyonunu Belirle: Şimdi harekete geçebilirsin. Stratejini nasıl hayata geçireceksin? Bunu bir insan kaynağı ve organizasyon yapısıyla yapabilirsin. Lider pozisyonunda sorumlu kim olacak? Ona bağlı departmanlar ve sorumlular kimler olacak? Görevler ve yetkiler neler olacak? Hepsini belirle.
  3. İnsan Kaynağını Eğit: Strateji ve organizasyon planının devamında insan kaynağını bu operasyonu yönetecek yetkinliğe ve kaliteye ulaştırman gerekir. Bunu iki şekilde yapabilirsin. Birincisi bu pozisyona ve iş tanımına uygun yetkinliğe sahip yeni çalışan alarak. İkincisi ise, mevcut çalışanlarını bu yetkinliğe ulaştıracak eğitim çalışmalarıyla. Bunu, stratejik planlaman sırasında kararlaştırman gerekir.
  4. Teknoloji Altyapını Kur: Dijital pazarlama hedeflerine ulaşmak için hangi teknolojik yatırıma, donanıma ihtiyacın olduğunu belirle. CRM mi kullanacaksın, prodüksiyon ekipmanları mı alacaksın, özel dijital yazılım ve programlar mı kullanman gerekiyor, hepsini belirle ve stratejine uygun hale getir.
  5. Dijital Varlıklarını Belirle: Dijital pazarlama stratejine uygun olarak hangi dijital araçları kullanacağını belirlemelisin. Nasıl bir web sitesi kullanacaksın? E-ticaret sistemin ve online satışın olacak mı? Hangi sosyal medya platformlarında yer alacaksın? Mobil uygulama kullanacak mısın? E-Posta pazarlama yapacak mısın? Youtube gibi video platformlarda yer alacak mısın? Özetle alet çantanda neler yer alacak belirlemelisin.
  6. İçerik Yönetimini Oluştur: Dijital varlıklarını nasıl yöneteceksin? Nasıl bir içerik stratejin olacak? Facebook sayfanda, blog sayfanda, Instagram hesabında, Youtube kanalında, yani dijital varlıklarında nasıl bir görsel, metin, video, grafik gibi içerikler kullacaksın? Hedef kitlelerinin karşısına nasıl bir dil ve üslupla çıkacaksın? Bunları baştan kararlaştırman gerekir.
  7. Dijital İletişimi Yönet: Dijitalde yer alman yetmez; hedef kitlenle, mevcut ve potansiyel müşterilerinle iletişimi de etkin biçimde yönetmelisin. Mesajlara ve yorumlara hızlı yanıtlar vermelisin? Soruları zamanında yanıtlamalı, ilgili departmanı hızlıca haberdar ederek dönüşleri hızlı yapmalısın. Bunları yaparken de müşteri psikolojisi ve sosyolojisini yönetebilecek beceride olmalısın. Bunun için de lütfen madde 3’e dönünüz!
  8. Dijital Reklamları Kullan: Şimdi geldiniz dijital pazarlamanın en kritik aşamasına. Doğru bir dijital strateji ve altyapı sağlasanız da dijitalde doğru hedef kitleye ulaşamaz ve mesajınızı taşıyamazsanız operasyonunuz eksik kalır. Hedef kitleniz nerede? Hangi reklam mecralarını kullanmalısınız? Google reklamcılığını, sosyal medya reklamcılığı, programatik reklamcılık ve diğer reklam kanallarını nasıl yönetmelisiniz? Arama motoru optimizasyonunu(SEO) nasıl yapacaksınız? Dijital reklam bütçelemesi ve yönetimini etkin biçimde sağlamalısınız.
  9. Ölç ve Yönet: Ve tüm bu süreçleri ölçerek hareket etmelisiniz. Verileri analiz etmeli ve planlamalarınızı bu verilere göre yeniden şekillendirmelisiniz.
  10. Doğru Çözüm Ortaklarıyla Çalış: Dijital pazarlama sürecinizi organize edip yönetirken ikinci ve üçüncü taraf hizmetlere gereksiniminiz olacak. Bu noktada doğru kararlar ve tercihlerde bulunmanız operasyonunuzun kalitesi açısından önem kazanacak. Dijital strateji ve iş geliştirmede alacağınız danışmanlık hizmeti, seçeceğiniz teknoloji partnerleri, dijital reklam ajansları gibi tercihleriniz bir bütün olarak dijital pazarlama sürecinizin başarı ve verimliliğini önemli ölçüde etkileyecek.

Özetle, dijital pazarlama bugün işletmeniz ve markanız için vazgeçilmez bir ihtiyaç. Unutmayın, kaybettiğiniz her gün aleyhinize işliyor. Yarın değil, bugün harekete geçin…

Dijital Pazarlama Konusunda Yardım Almak İçin Hemen Tıkla

 

Medya Vadisi ilker.abay@medyavadisi.com
WhatsApp chat